Palvelut kuntoon – toimistosihteereille kunnianpalautus!

Aluevaaleissa puhutaan palveluiden järjestämisestä. Lukuisat tahot kertovat henkilöstöpulasta, on sitten kyseessä sosiaalityöntekijät, lähihoitajat, sairaanhoitajat tai lääkärit.

Yksi keskeinen asia on riittävä kouluttaminen. Siitä ei kuitenkaan päätetä aluevaaleissa, mutta riittävä koulutuspaikkojen tarjonta on luonnollisesti saatava kuntoon. Turussa se tarkoittaa esimerkiksi ammatti-instituutin ajanmukaisia tiloja.

Alan arvostus on saatava sille tasolle, minkä se ansaitsee. Tuntuu siltä, että vain huonot puolet nousevat esiin. Pitää muistaa, että suurin osa työpaikoista on kunnollisia ja työ mielekästä.

Työn kuormittavuuteen liittyvät ongelmat liittyvät useimmiten johtamiseen ja oikeaa resursointiin. Oikea hoitoisuusaste on tunnistettava ja osoitettava resurssit sen mukaan. Liika työtahti ja jopa väkivallan uhka on vältettävissä hyvällä suunnittelulla. Onneksi epäonnistumiset ovatkin poikkeus, eivätkä pääsääntö.

Yksi työn järjestämiseen ja johtamiseen liittyvä ongelma on mielestäni hallinnollisen työn tarpeeton ylikorostuminen, kun toimistosihteereiden ammattikunnasta on vaivihkaa vähennetty tuntuvasti. Jos ammattilaiset saavat keskittyä siihen työhön, mihin ovat saaneet koulutuksen, kaikki hyötyvät. Toimistosihteeri tai vastaava sen alan ammattilainen pystyy hoitamaan monet hallinnolliset työt, joihin sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten aikaa nyt menee tarpeettomasti.

Turun kaupungin vanhuspalveluiden järjestämisessä on ollut paljon vaikeuksia, joihin olen vuosien varrella kiinnittänyt huomiota. Nyt on kehujen paikka: Viime aikoina palveluiden ostoissa osa mitoituksista on muuta kuin hoitotyötä. Tällöin tilaaja maksaa myös vaikkapa pyykkäristä, kun aiemmin tämä työ piti tehdä osana hoitotyötä. Tätä kehittämistä on syytä jatkaa hyvinvointialueella.

Kommentit

Jätä kommentti