
Hallitus on kertonut kannattavansa suomalaista kulttuuria ja osoittanut tukensa leikkaamalla suomalaisesta kulttuurista. Olemme niin pieni kielialue, että vastaavanlaiseen markkinaehtoisuuteen ei ole mahdollisuutta, kuin suuressa maailmassa. Julkinen tuki on elinehto suomalaiselle kulttuurille.
Kulttuuri tekee hyvää. Sen ennaltaehkäisevät ja säästöjä tuovat vaikutukset ihmisten hyvinvointina ovat kiistattomat, yhtä lailla kuin vaikkapa liikunnan saralla. Kun laajennetaan tarkastelua tapahtuma-alaan laajemmin, vaikkapa festivaaleihin tai urheilutapahtumiin, sisältöjä on valtavasti tarjolla. Mutta nyt sekä verotuksen, että valtionapujen keinoin tätä valikoimaa uhataan toden teolla.
Teatterit, konsertit, taidenäyttelyt ja tapahtumat hyödyttävät liike-elämää laajemminkin. Ravintolat, hotellit ja taksit ovat helpoimpia esimerkkejä laajoista vaikutuksista talouteen ja työllisyyteen. Samalla kun pienituloisten ostovoimaa heikennetään hallituksen toimesta, näiden tarjontojen kallistuminen on myrkkyä kansantaloudelle.
Turun kaupunki on satsannut kulttuuriin ja tapahtuma-alaan. Uusimpana tulokkaana syksyllä 2026 avataan Fuuga, mikä konserttien ohella tulee olemaan kaikenlaisten tapahtumien koti. Yhdessä Turun Kaupunginteatterin kanssa se muodostaa ainutlaatuisen kokonaisuuden ja tuo synergiaetuja tukipalvelujen osalta lipunmyynnistä ravintoloihin ja markkinoinnista kiinteistönhoitoon. Lisäksi suuri kulttuurin keskittymä voi luoda uudenlaisia, yllättäviä yhteistyön muotoja. Samalla voimme tarjota upeat tilat kansainvälisille kongresseille ja muille suurtapahtumille, mikä heijastuu piristävästi koko talousalueeseen.
On tärkeää, että uudesta kokonaisuudesta tulee helposti lähestyttävä, kaikenlaisen musiikin ja tapahtumatarjonnan koti. Toivotaan, ettei Suomen hallitus onnistu omilla toimillaan tyrehdyttämään tätä positiivista mahdollisuutta.
Petja Raaska
Kirjoitus on julkaistu Kaikki mukaan -lehdessä huhtikuussa 2025
Kommentit