Nuorisolautakunnan lakkauttaminen on lyhytnäköistä

Turku on uusimassa hallintoaan monella tavalla ja uudistusten joukkoon on tulossa nuorisolautakunnan lakkauttaminen. Tehtäviä siirretään tiettävästi kulttuurilautakunnalle ja nuorisovaltuustolle.

Nuorten oma nuorisovaltuusto on hieno toimielin ja sen toimintaa onkin syytä vahvistaa. Sitä ei kuitenkaan kannattaisi tehdä nuorisolautakunnan kustannuksella.

Nuorisovaltuusto valitaan turkulaisnuorten keskuudesta ja sillä on oma määrärahansa. Toimielinvastuuta sillä ei ole kuitenkaan lautakunnan tavoin, eivätkä monet esimiesasiat ja taloudelliset päätökset sovellu sen toimialaan liittyen mm. täysi-ikäisyyteen.

Osana vapaa-aikasektoria nuorisotyön rooli uhkaa jäädä lapsipuolen asemaan, ellei sitä varten ole erillinen lautakunta katsomassa määrärahojensa perään. Lautakuntana toimintaan vaikuttaminen on oleellisesti konkreettisempaa kuin nuorisovaltuustossa. Elimellisenä osana kaupungin päätöksentekojärjestelmää nuorisolautakunnan jäsenet pystyvät vaikuttamaan omien puolueidensa päättäjiin vaaleissa tulleiden mandaattien mukaisilla voimasuhteilla.

Turussa on vakiintunut käytännöksi nimetä nuorisolautakuntaan lähinnä nuoria ja uraansa vasta aloittelevia luottamushenkilöitä. Vaikka voisi olla viisasta nimetä hieman myös konkareita vaikuttavuuden parantamiseksi, on nuorisolautakunta erittäin toimiva vaikuttamisen korkeakoulu. Tämän lakkauttamisen järkevyyttä kannattaa pohtia vielä kolmannenkin kerran.

Niko Aaltonen (kok), Maria Puhakka (kok), Petja Raaska (sd), Vilja Siitonen (sd)

Nuorisolautakunnan toimijoita vuosien 1997 ja 2008 välillä

Kommentit

Jätä kommentti