Laivaliikenteen ahdinko uhkaa Turun kehittämistä

Mari-Elina Koivusalo

Koronaviruspandemia on aiheuttanut synkkiä näkymiä lukuisille talouden sektoreille, mutta yksi pahimmin kärsineistä aloista on Turulle tärkeä matkustajalauttaliikenne. Matkustusrajoitusten ja tartuntapelon romahdutettua matkustajamäärät, ovat sekä Viking Line että Tallink Silja suurissa vaikeuksissa ja aloittaneet jo raskaat yt-neuvottelut. On hämärän peitossa, milloin matkustajaliikenne palautuu ennalleen.   

Laivayhtiöiden ongelmilla ja tulevaisuuden sumuisilla näkymillä on pahimmillaan merkittäviä vaikutuksia Turun elinvoimaan ja lähitulevaisuuden kaupunkikehittämiseen. Ruissalon salmien välistä kohti Airistoa lipuvat matkustajalaivat ovat olennainen osa Turkua. Vuosittain 3,5 miljoonaa matkustajaa ihailee risteilyaluksilla maailman kauneinta saaristoamme.  

Turun Satama on keskeinen osa Turun elinvoimaa, mutta sillä on nyt keskeinen rooli myös kaupunkikehityksessä. Kun satamaan investoidaan uusi yhteisterminaali sekä pysäköintitalo ja rahtiliikenne siirtyy Länsisataman puolelle, saadaan Linnaniemen uudistuminen käyntiin toden teolla. Kun nyt näemme Aurajokisuulla rekka-autojen jonot, on samassa kohdassa vuosikymmenen loppuun mennessä täysin uusi, viihtyisä kaupunkitila meren ja joen äärellä. Turun Linna ja koko historiallisesti ja kulttuurillisesti arvokas alue saa vihdoin arvoisensa ympäristön.  

Linnaniemen alueen kehittämiskilpailusta odotetaan tuloksia jo piakkoin. Suunnitelmien nopeaa täytäntöönpanoa uhkaa enää vain koronan aiheuttama ahdinko matkustajalaivaliikenteessä. Mikäli uutta terminaalihanketta ei saada ripeästi eteenpäin, uhkaa koko Linnaniemen alueen kehittäminen viivästyä.  

On koko Turun etu, että matkustajalaivaliikenteen ahdinkoon löydetään nopeasti ratkaisuja. Kaupungin visiot Linnaniemen kehittämiseksi eivät saa viivästyä saati valua hukkaan. Lisäksi yhteisterminaali osana uudenlaista kaupunkiympäristöä, Tunnin junan tuomat paremmat liikenneyhteydet sekä maailman muuttuminen lähimatkailua suosivaksi luovat puitteet risteilyliikenteen tulevalla kukoistukselle ja Turun yhä vahvistuvalle roolille Suomen porttina Itämerelle.  

Mari-Elina Koivusalo, Turun sataman hallituksen vpj 2018- 

Petja Raaska, Turun sataman hallituksen vpj 2017-18 

Kommentit

Jätä kommentti