Turun kulttuuripääkaupungin 2011 slogan oli ”Turku palaa”. Vuosi on jäänyt turkulaisten mieliin todella monipuolisesta ja kokonaisvaltaisesta ohjelmistostaan ja toimintatavoistaan. Monet käytänteet jäivät elämään ja rikastuttamaan toimintakulttuuriamme, osa hiipui pois, mikä lienee ymmärrettävää. Pysyvistä toiminnoista näyttävin lienee paikkansa tapahtuma-areenana vakiinnuttanut Logomo.
Kulttuurivuosi osoitti selvästi, että kulttuuri lisää hyvinvointia ja tuo sijoitetut eurot takaisin korkojen kera.
2011-vuoden jälkeen suurimpia menestystarinoita näyttää olleen peruskorjattuihin tiloihinsa palannut Turun Kaupunginteatteri. Juuri ennen koronaa päästiin takaisin 1980-luvun alun kultakauden katsojamääriin, vaikka ohjelmistossa ei otettu mitenkään varman päälle. Myös mm. tanssiteatterin ja nukketeatterin saralla Turku on kehittynyt valtakunnan johtavaksi kulttuurikeskittymäksi.
Korona kuritti taidekenttäämme kovalla kädellä. Laitoksissa työskentelevä kulttuuriväki näyttää selviävän lähinnä turhautumisella valtion tukien avulla, mutta vapaan kentän freelancerit ja muut haavoittuvammassa asemassa olevat toimijat ovat olleet todella tiukilla. Vapaaseen kenttään lasketaan yleensä yksittäisten taiteilijoiden ohella kulttuuriyhdistykset, -järjestöt ja -osuuskunnat. Toivottavasti koronapassi tuo heidän arkeensa helpotusta.
Samanaikaisesti taiteilijatilakysymys tuli akuutiksi täysin koronasta riippumatta vanhojen kiinteistöjen ja sopimusten tultua tiensä päähän. Taiteen toimijat olivat tyylikkäällä tavalla aktiivisia, ja tuloksellisia. Turkulaisittain nopealla aikataululla taitelijatilakysymykset näyttävät ratkeavan hienolla tavalla Rettigin vanhan tupakkatehtaan ja Kivipainon kiinteistöjen avulla.
Niin ikään helpotusta taiteen vapaan kentän tukalaan tilanteeseen on luvassa merkittävillä korotuksilla Turun kaupungin kulttuuritoimen avustuksiin. Nämä toimet ovat mahdollisia vain siten, että päättäjät ovat olleet näissä yksimielisiä.
Toivon, että Turku on merkittävä kulttuurikaupunki myös vuonna 2031. Toivottavasti silloin myös filharmoninen orkesteri esiintyy turvallisissa tiloissa. Vuoden 2021 päätökset ovat oikeansuuntaisia, mutta jatkossakin on hyvä pysyä hereillä.
Kirjoittaja on KaMu-lehden päätoimittaja, sekä Turun kulttuuri- ja nuorisolautakunnan jäsen (sd)
Kommentit