Näissä vaaleissa äänestäjiä yritetään herätellä aika uskalletuilla, harhaanjohtavillakin väitteillä. Yksi väite on, että hyvinvointialueen tuovat vain uuden hallinnon tason, lisäävät byrokratiaa ja etäännyttävät palveluja. Väite on erikoinen, jos yhtään pysähtyy tarkastelemaan palvelujemme nykytilaa.
Ensinnäkin Suomessa on kuntia edelleen valtava määrä ja niiden kyky vastata peruspalveluista on vaihteleva. Palvelun taso riippuu pitkälti asuinkunnasta. Jatkossa kyse ei ole enää kuntien hallinnon vaalimisesta vaan tasapuolisesta lakisääteisten sosiaali- ja terveyspalvelujen tarjoamisesta.
Toiseksi, merkittävä osa kuntien palveluista on nytkin erilaisissa kuntayhtymissä, joiden hallintoon äänestäjän on käytännössä lähes mahdoton vaikuttaa. Näiden päällekkäisten ja ristikkäisten organisaatioiden määrä vähenee uudistuksessa – ei lisäänny.
Mitä tulee hallinnon selkeyttämiseen, hädän hetkellä moni tuskastuu siihen, että erilaisten palveluiden löytäminen vaikuttaisi vaativan tieteellistä loppututkintoa. Yhdellä järjestäjällä haetaan selkeyttä palveluohjaukseen, eli tavoitteena on ns. yhden luukun periaate. Tämä ei tarkoita, että palvelun tuottajia olisi välttämättä vain yksi – yhdistysten, järjestöjen ja yritysten tulee olla mukana tuottamassa palveluja jatkossakin, mutta veronmaksajien ehdoilla.
Oma lukunsa ovat lukuisat nykyiset tietojärjestelmät, niiden toimiminen keskenään ja toivottavasti korvautuminen yhdellä. Tämäkin voi olla helpommin sanottu kuin tehty, mutta nykyisellä pirstaleisella systeemillä ei ole hyvä jatkaa.
Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamista on valmisteltu pitkään. Yhtäkään rakennusta ei olla nostamassa perustuksiltaan ja viemässä kauemmas asukkaista, vaan kyse on palveluiden järkevämmästä järjestämisestä nykyisillä tekijöillä nykyisissä tiloissa. Vihdoin tämä tarpeellinen uudistus nytkähtää eteenpäin. Itse olisin toteuttanut muutamia yksityiskohtia toisin, mutta tärkeintä on, että asia viimein etenee.
Itsestään palvelurakenne ei selkiydy vaan tulevat aluevaltuustot ovat ratkaisijan paikalla. Suosittelen äänestämään päteviä palveluiden puolestapuhujia ja tekijöitä tätä perustustyötä tekemään. Äänelläsi on väliä!
Petja Raaska
Kirjoittaja on aluevaaliehdokas (sd) ja Turun Lähimmäispalveluyhdistyksen (Kotikunnas) puheenjohtaja
Kommentit