Pitkän linja trendinä on, että ihmiset muuttavat maalta kaupunkiin. Samalla kaupunkien palveluiden rahoittaminen perustuu kasvuun. Nyt suurimmat hyödyt kasvusta näyttäisi pääkaupunkiseudun ohella ottavan Tampereen seutu, vaikka Turkukin toki kasvaa.
Kyselytutkimuksissa turkulaiset toivovat kohtuuhintaista asumista. Samanaikaisesti vuokra-asuntopuolella on valtava jono. Yleinen vuokrataso ja vuokra-asuntojen saatavuus vaikuttavat yleiseen hintatasoon.
Asuminen on huomattavasti kalliimpaa kokonaan uudelle alueelle, mihin pitää vetää oma infra: vesijohdot, viemärit, sähkö, tiet jne. Palvelut ovat yleensä myös siellä, missä on jo asutusta.
Turulla on tavoitteena lisätä vuokra-asuntoja, mutta ARA-rahoitukseen kelpaavia kohtuuhintaisia tontteja on kovin vähän ja aina kun niitä jonnekin esitetään, niitä myös vastustetaan. ARA-kohteiden tulee olla melko suuria, jotta yhtä asuntoa kohti tulisi säännösten mukaan riittävän alhainen hintataso.
Turun rakentamishistorian suurimpia onnistumisia takavuosikymmeninä on ollut monimuotoinen asuminen. Sosiaalisen eheytymisen kannalta on tärkeä tarjota samoilla alueilla niin omistus-, kuin vuokra-asumista eri tyyppisissä taloissa (kerros-, rivi- ja omakotitalo). Toivon, että tästä linjasta pidetään kiinni jatkossakin siitä huolimatta, että jotkut eivät vuokra-asumista naapuriinsa halua. Sen enempää gettoja kuin paremman väen alueita ei ole järkevää antaa muotoutua jatkossakaan.
Ympäristö kiittää, kun olemassa olevien bussilinjojen varrelle, mielellään kävelymatkan päässä palveluista rakennetaan uusia asuntoja ja varmistetaan palveluiden tarve pidemmälle tulevaisuuteen. Näin ovat järkeilleet myös pääkaupunkiseudun vihreät, jotka näyttävät toimivan eri tavalla kuin puoluetoverinsa Turussa.
Kun olemassa olevan infran yhteyteen rakennetaan uusia taloja, kaupungin saamat tulot ovat suuremmat kuin siinä tapauksessa, että rakennetaan kokonaan uutta infraa. Tätä taustaa vasten Satavan ja Kakskerran rakentaminen 3500 asukkaan asukastavoitteella on kallista, että saarille infran vetäminen on muutenkin kalliimpaa ja vasta 5000 asukkaan kohdalla olisi saatavissa tuloja. Siispä me muut Turun asukkaat maksamme hyvätuloisten omakotiasujien asumisen.
Kaiken tämän ohella on tärkeä huomioida asukkaiden viihtyisyys ja ottaa kaikki muistutukset vakavasti. Viheralueiden ja puistojen tarvetta en väheksy, mutta pienestä osasta toki joudutaan luopumaan jos kasvua haikaillaan ja sitä kautta parempaa palvelutasoa. Myös keskustan pienillä täydennysrakentamisilla on suuri merkitys, miten ne toteutetaan. Järkevintä on tehdä kaikki fiksusti ja toinen toisiaan kuunnellen.
Petja Raaska (sd)
Kommentit